Bestaat er wijn zonder alcohol? Dat is een vraag die u zich misschien stelt en die wij ook geregeld horen. Het antwoord is: natuurlijk! Het aanbod wijnen zonder alcohol is de laatste jaren juist enorm uitgebreid. Mensen worden zich steeds meer bewust van de negatieve effecten die alcohol heeft op het lichaam. Wijn zonder alcohol past dus goed bij een gezonde levensstijl.

Hoe wordt wijn zonder alcohol gemaakt?

Om wijn zonder alcohol te maken wordt er eerst gewone wijn gemaakt. Na de oogst, worden de druiven gekneusd of geperst om druivensap te verkrijgen. De suikers in het druivensap worden tijdens de eerste vergisting omgezet in alcohol en koolzuurgas dat vervliegt. Na de eerste gisting wordt de jonge wijn overgebracht naar houten vaten om te rijpen. Onder invloed van zuurstof uit de lucht veranderd de smaak en kleur, door de wijn een aantal keer te verplaatsen naar andere vaten en residu achter te laten wordt de wijn helder. Na verloop van tijd is het tijd voor de tweede gisting. Als men mousserende wijn wilt maken, wordt dit gedaan in een gesloten vat of op de fles. Voor stille wijn laat men het koolzuurgas wederom vervliegen. Als de wijn op smaak is, wordt deze gebotteld en kan deze eventueel nog verder rijpen op fles. Om uit deze wijn vervolgens de alcohol te halen, wordt meestal gebruik gemaakt van de-alcoholisatie door destillatie (het scheiden van vloeistoffen op basis van een verschil in kookpunt) onder vacuüm. Hierdoor is het mogelijk om op lage temperatuur de alcohol uit de wijn te halen, waardoor smaak en kleur zoveel mogelijk behouden blijft. In sommige gevallen worden na dit proces verloren gegane smaakstoffen terug toegevoegd aan de wijn. Door destillatie verdwijnt eventueel in de wijn aanwezige koolzuurgas uit de wijn. Om vervolgens toch een mousserende wijn zonder alcohol te maken wordt het koolzuur nadien weer toegevoegd.

Smaakt wijn zonder alcohol hetzelfde als gewone wijn?

Alcohol is in principe smaakloos. Tijdens het de-alcoholiseren van wijn wordt altijd getracht om enkel de alcohol te verwijderen, dus je zou wellicht denken dat er geen verschil waarneembaar is met alcoholhoudende wijn. Dit is niet zo. De alcohol in wijn kun je zien als het zout bij het koken. Het zorgt ervoor dat smaken goed tot hun recht komen en beter te proeven zijn. Vooral fruitige tonen worden door alcohol duidelijker geproefd. Om dit te ondervangen in het productieproces worden vaak druifsoorten die volle en krachtige wijnen voortbrengen, zoals Shiraz en Caberet Sauvignon, gekozen om wijn zonder alcohol van te maken.

De vergelijking maken tussen wijn met en -zonder alcohol gaat volgens ons al scheef. Immers, u kiest juist voor wijn zonder alcohol omdat u geen alcohol wilt drinken. Dus een vergelijk tussen wijn zonder alcohol en ander alcoholvrije dranken klopt in die zin beter.

Gebalanceerd assortiment wijnen zonder alcohol

Bij TijdvoorAlcoholvrij hebben wij de internationale markt voor wijnen zonder alcohol afgezocht en de beste wijnen voor u geselecteerd. Of u nu op zoek bent naar een rode, witte of mousserende wijn zonder alcohol, bij ons vindt u zeker wat u zoekt. Weet u nog niet precies wat u wilt, kies dan voor een van onze proefpakketten.

Er zijn geen producten die aan deze selectie voldoen.

Top