De-alcoholiseren

Een veelgehoorde opmerking als we over alcoholvrije wijn praten is; "Alcoholvrije wijn? Dat is toch druivensap?" Nou (de vaste klanten van TijdvoorAlcoholvrij.nl zullen het vast al weten), alcoholvrije wijn is verre van druivensap! Het zijn in de basis heerlijke (normale) alcoholhoudende wijnen die gede-alcoholiseerd worden. Oftewel; echte wijn waar de producent achteraf de alcohol uit verwijdert.

Er zijn verschillende manieren om de alcohol uit wijn te halen. Bij de wijnen uit het assortiment van TijdvoorAlcoholvrij.nl wordt een zeer moderne techniek gebruikt. De wijnen worden allereerst verwarmd. Absoluut niet gekookt!! Dit horen we wel eens en dit is absoluut niet het geval. Je zou de wijn enorm beschadigen als je het kookt en er zou een vieze smaak achterblijven.

Gemiddeld wordt de wijn (in grote vaten) verwarmd tot 25-28 graden celsius. De alcohol begint dan heel licht te verdampen, alsof je een glas wijn in de zon zet. Middels vacuum worden de alcoholdampen aan de vaten met wijn onttrokken.

Dit proces wordt drie keer herhaald. Na de derde keer blijft er maximaal 0,5% alcohol in de wijn zitten. Deze 0,5% is een (europees) wettelijk maximum om een drank alcoholvrij te noemen.

Vele wijnen uit het assortiment van TijdvoorAlcoholvrij.nl bevatten echter veel minder alcohol. Zo bevatten de wijnen van Eisberg bijvoorbeeld maximaal 0,05% alcohol. 

In onderstaande tekening van onze leverancier Weinkonig wordt het proces heel duidelijk uitgelegd.

Hoe werkt dealcoholiseren

Top