Bier zonder alcohol is aan een ware opmars bezig. Begin jaren 90 was het met het imago van bier zonder alcohol nogal slecht gesteld. Niet in de laatste plaats door de grappen van cabaretier Youp van ’t Hek over Buckler. Die tijden zijn duidelijk voorbij. Bier zonder alcohol heeft inmiddels een plek veroverd op bijna elke kaart in de horeca en hebben wij een uitgebreid assortiment. Terecht natuurlijk, want de brouwers hebben in de afgelopen jaren de receptuur en het productieproces steeds meer verbeterd, waardoor bier zonder alcohol een waardig alternatief is geworden.

Hoe wordt bier zonder alcohol gemaakt?

De ingrediënten van bier, die eigenlijk alle brouwers toepassen, zijn: water, gerstemout, hop en gist. Gist zet de suikers uit het graan door vergisting om in alcohol en koolzuur, de hop wordt meegekookt als smaakmaker. Deze productiemethode en ingrediënten worden al sinds de oudheid zo gebruikt, maar brouwers doen -begrijpelijk- nogal geheimzinnig over het gebruikte gist en de hopsoorten, want dat geeft het bier uiteindelijk zijn unieke smaak. Om bier zonder alcohol te maken, zijn er grofweg twee methoden. Bij de eerste methode wordt er eerst op de normale wijze alcoholhoud bier gemaakt, vervolgens wordt het bier gede-alcoholiseerd door middel van destillatie onder vacuüm. Hierdoor verdampt de alcohol in het bier bij een lage temperatuur en blijft de smaak van het bier zo veel mogelijk intact. Bij de tweede methode ontstaat er tijdens het brouwproces niet of nauwelijks alcohol. Dit wordt bereikt door te brouwen bij zeer lage temperaturen en door gebruik te maken van speciale gistsoorten.

Bier zonder alcohol gezond?

Een normaal glas alcoholhoudend bier bevat evenveel calorieën als een glas cola. In cola zijn de suikers de dikmakers, maar in bier is de alcohol juist de energieleverancier. Alcoholvrij bier bevat vaak iets meer suiker dan gewoon bier, maar toch is de energiewaarde van bier zonder alcohol slechts ongeveer de helft van gewoon bier! Daarnaast is alcoholvrij bier gezonder omdat het geen alcohol bevat. Alcohol kan, zoals bekend, al bij lage hoeveelheden een negatief effect hebben op de gezondheid.

Uitgebreid assortiment bieren zonder alcohol

Bij TijdvoorAlcoholvrij.nl hebben we voor u de nationale en internationale biermarkten afgezocht naar de beste bieren zonder alcohol. Natuurlijk hebben we prijswinnaars zoals Heineken 0.0 en Budels malt (Uitblinkers test Consumentenbond juni 2017), maar ook het alom geprezen Budweiser Budvar B:Free en meer. Bekijk het gehele assortiment hieronder.

Geen producten gevonden voor deze selectie.