TijdvoorAlcoholvrij.nl in AD / Haagsche Courant

TijdvoorAlcoholvrij.nl in AD / Haagsche Courant

Op maandag 23 december 2013 stond dit hele leuke artikel in de krant AD / Haagsche Courant. Voor de geinteresseerden hebben we het hieronder uitgetikt.

Nul procent en toch lekker

Rijswijker ontdekt markt in alcoholvrije dranken

Een glas wijn op tafel om 9.00 uur 's morgens, het is een opmerkelijk gezicht. Maar Dennis Schrauwen is beslist geen alcoholist. De Rijswijker is een webwinkel begonnen in alcoholvrije dranken.

Wie tijdens de feestdagen moet werken, achter het stuur kruipt of om een andere reden geen alcohol wil drinken, maar wel gezellig mee zou willen, kan bij Dennis Schrauwen zijn hart ophalen. Het kantoor in de Rijswijkse plaspoelpolder is bezaaid met dozen. Whisky, Champagne, appelcider, maar vooral heel veel wijn. Honderden flessen, met maar één overeenkomst: op elk label staat 0% aangegeven. De Rijswijker is naar eigen zeggen één van de drie grotere leveranciers in Nederland van alcoholvrije dranken. Maar dat begon anders.

Als een echte Champagneliefhebber begon Schrauwen met het importeren van een paar flesjes voor eigen gebruik. De Rijswijker ging geregeld naar Champagnestreken en nam daar een doos mee om thuis van te genieten, soms samen met vrienden. "op een gegeven moment vroegen zij om voor hen ook wat flesjes mee te nemen. En dat werden er steeds meer".

Zwanger
Totdat Schrauwen zoveel "bestellingen" kreeg dat hij het bijna niet meer aankon. Hij besloot een webshop op te zetten om een groter publiek te kunnen bedienen met zijn favoriete drank. Maar een deel van zijn kennissenkring kon hij op dat moment niet van dienst zijn. "Er waren toevallig veel zwangere vrouwen in mijn omgeving. Hoewel zij soms ook wel trek hadden in een drankje, wilden ze op dat moment geen alcohol binnen krijgen," blikt Schrauwen terug.
Voor dat probleem vond hij de oplossing toen hij in gesprek raakte met iemand die alcoholvrije wijnen verkocht. "ik deed er eerst nog wat lacherig over. Alcoholvrije wijn, dat kan toch niet lekker zijn. Maar de smaak verraste mij. Ik ging mij erin verdiepen en kwam erachter dat er best veel vraag is naar alcoholvrij dranken. Maar het aanbod is schaars. En wat er wel te vinden is, smaakt meestal niet al te best," weet de drankliefhebber.
Schrauwen besloot de alcoholvrije wijnen via zijn nieuwe webwinkel TijdvoorAlcoholvrij.nl te gaan importeren uit onder meer Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italie. Zijn zwangere vriendinnen weten hem te vinden. "Maar ik wordt vooral benaderd door medicijngebruikers die geen alcohol mogen gebruiken. Aan die doelgroep had ik zelf nog niet eens gedacht." vertelt de Rijswijker tussen twee slokken door.
Op zijn bureau staat een aantal aangebroken flessen wijn waar hij maar al te graag van laat proeven. Wit, rood, rosé, mousserend, het is er. De drank ziet eruit als wijn, ruikt als wijn, zelfs de smaak komt akelig dicht in de buurt van wijn. "Ik wordt wel vreemd aangekeken als mensen om 9.00 uur 's morgen een glas wijn op mijn tafel zien staan. Maar ik hou van de smaak, en omdat ik er niet dronken van kan worden, drink ik het soms de hele dag."

Rijden 
Schrauwen levert ook aan horeca. "Handig voor de café- en discotheekbezoeker die nog moeten rijden. Het is een leuke markt om in te werken. Alcoholvrije wijnen hebben nog steeds veel onbekendheid. Wanneer ik iemand erover vertel, reageren ze meestal met een lach. Maar als ik ze laat proeven, gaan ze toch om. Ik heb onlangs voor het eerst een proeverij gehouden. Dat was een groot succes met veel enthousiaste reacties."
Helemaal zonder alcohol zijn de dranken overigens niet. ooit heeft er wel alcohol in de flessen gezeten. Maar die is er door verwarming aan onttrokken, totdat er maar 0,1% overbleef. Dan mag de wijn alcoholvrij genoemd worden. "Het is een vrij arbeidsintensief proces. Maar omdat er geen accijnzen op geheven worden en de BTW veel lager is, komt de prijs overeen met een fles gewone wijn." Bij de webwinkel moet 4 tot 10 euro worden afgerend voor een fles. 
Neemt Schrauwen er zelf nog één mee om tijdens de feestdagen op de bank van te genieten? "Eerlijk gezegd niet. Dan kies ik toch voor de alcoholrijke variant," bekent de Rijswijker lachend. 

Top